22 Temmuz 2017 Cumartesi

AHLAT; "KÜLTÜR, SANAT VE ÇEVRE VAKFI" KURULUŞ, AMAÇ VE FAALİYETLER

AHLAT 
KÜLTÜR SANAT VE ÇEVRE VAKFI
Kuruluş: 
Ahlat Kültür Sanat ve Çevre Vakfı,  Ankara Asliye 2. Hukuk Mahkemesi’nin 1 Mart 1996 gün, E: 1996/146 sayılı Kararı ile Ankara’da kuruldu. Kuruluşuna ait Vakıf Resmi Senedi  27 Mart 1996 tarihli ve 22593 sayılı Resmi Gazete’de yayımlandı.
Ahlat Kültür  Sanat ve Çevre Vakfı’nın kuruluş amacı:
Ülkemizin kültürel, sanatsal potansiyelini en iyi bir biçimde değerlendirmek, Ahlat’ın bünyesinde barındırdığı tarihsel güçten, sahip olduğu müstesna çevre yapısından yararlanarak, ulusal kültürümüzün, sanatsal değerlerimizin tüm unsurlarını ülke ve dünya kamuoyuna tanıtmak için her türlü faaliyetlerde bulunmak.
Kültürel mirasımızı teşkil eden tarihi, kültürel ve sanatsal değeri olan yer ve mekânları, bilimsel ve çevreci bir yaklaşımla koruma altına almak için gerekli tedbirlerin alınması için girişimlerde bulunmak. Korunmalarına katkıda bulunmak, onarımlarının yapılması için tedbirler almak, tarihi, kültürel ve sanatsal özelliği bulunan eser ve mekânların özelliklerinin ve değerlerinin anlatılması için sanatsal faaliyetlerde bulunmak.
Ahlat’ın UNESCO Dünya Kültürel Mirası Listesi’ne alınması için gerekli koşulların hazırlanmasına katkıda bulunmak ve Ahlat’ın tarihi dokusuna zarar verecek olan yapısal değişikliklerin önlenmesine katkı sağlamaktır.
Etkinlik, aksiyon ve aktiviteler
Ahlat Kültür Sanat ve Çevre Vakfı,  bu amaçları doğrultusunda daha kuruluş aşamasında 1992 yılında Ahlat’ta“Ahlat Kültür Haftası”nı başlattı. Ankara’dan Ahlat’a davet ettiği, bilim insanları, yüksek bürokratlar, tarih, kültür, sanat ve çevre alanlarında  uzmanlığı olan kişileri Ahlat’a götürerek, sempozyumlar, paneller, konferanslar, sergiler, yarışmalar, tarihi geziler, sosyal ve kültürel etkinlikler düzenledi.
Tüm bu etkinlikleri içeren 10 civarında kitap yayımladı.
1992 Yılında yayın hayatına başlayan “Ahlat Gazetesi”ni 25 yıla yaklaşan bir süre zarfında 200. Sayısını çıkararak, rekor sayılacak bir başarıya imza attı. Bu yolla Ahlat’ın ülke ve dünya kamuoyunda tanınan ve bilinen önemli  bir kültür merkezi olduğunu ortaya çıkardı.
Ahlat Kültür Sanat ve Çevre Vakfı, Ahlat ve çevresinin kültürel zenginliğinin ülke ve dünya kamuoyuna tanıtılması amacıyla pek çok yerde kültürel ve sanatsal içerikli sergiler açtı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder