8 Mayıs 2020 Cuma

BİTLİS PLATFORMU, AHLAT KÜLTÜR SANAT VE ÇEVRE VAKFI, İlhami NALBANTOĞLU

 Yıl Önce Ahlat Gazetesi
                                                   NİSAN  2003 SAYI 29
BİTLİS PLATFORMU
                                                           İrfan CENKÇİ-Mali Müşavir
Bitlis Platformu Kitabı
  Ahlat Kültür Sanat ve Çevre Vakfı’nın Ankara’da düzenlediği “Bitlis Platformu”na hemşerilerimizce gösterilen büyük ilgi ve katılım yanında konuşmacıların Bitlis’in ve Bitlislilerin sorunlarına yaklaşımları, çözüm önerileri her kesimi memnun ettiği gibi, takdir topladı.
      Vakfın bu başarılı çalışmalarından dolayı Yönetim Kurulu Başkanı Sayın İlhami Nalbantoğlu’nu tebrik ediyor, tekrar teşekkürlerimle birlikte bu tür çalışmaların tekrarını diliyorum.
      Bitlis Platformu’na katılımlarıyla onur veren ve yaptığı açıklamalarla Bitlis’in ve Bitlislilerin sorunlarını çok çok iyi bildiğini gördüğümüz Bayındırlık ve İskan Bakanı Sayın Zeki Ergezen’e önce teşekkür ediyor ve başarı dileklerimizi sunuyorum.
      Bitlis’in il, köy ve şehirlerarası karayolları, Tatvan-Ahlat-İran demiryolu, Bitlis Hava Alanı, göl ulaşımı  ve deniz otobüsleri, ilköğretim ve liselerimizdeki öğretmen, ders araç gereçlerine olan ihtiyaçlar, defter, kalem alamayacak kadar fakir olan öğrenciler, Bitlis Üniversitesi, Tarım ve Hayvancılık, Ormancılık, Arıcılık, İpek Böcekçiliği ile tarıma dayalı sanayi yatırımları, Dağ, Göl, Kış, tarihi eserlerimiz gibi varlıklarımız ile potansiyel kaynaklarımızın turizm hizmetine sunulması, sulama barajları, hidroelektrik santral, maden suları ve kaplıcalarımız, özelleştirme kapsamına alınan Bitlis Sigara Fabrikası, Sit alanı içine alınan evlerimiz, halkımızın konut ihtiyacı ve Toplu Konut Projesi, bürokratlarımızın yükselme ve atanmaları, halkımızın aş ve iş gibi sorunlarının gündeme getirildiği, çözüm ve önerilerle çare arandığı bu toplantının tutanakları, Ahlat Kültür Sanat ve Çevre Vakfının yayınlayacağı “Bitlis Platformu” adlı kitap ile gelecek kuşaklara taşınacaktır.
      Türkiye vergi rekortmeni, BETAV’ın Yönetim Kurulu Başkanı, Türkiyenin en büyük iş insanlarından Değerli Hemşehrimiz Sayın Cemil ÖZGÜR Bey’in burada yaptıkları konuşmayı, örnek alınacak bir yol haritası olarak değerlendirmek gerektiğine inanıyorum.
      Zamanımızın elvermemesi nedeniyle toplantıda tartışılmayan birkaç konu  hakkında kısaca görüşlerimi açıklamak istiyorum.
      Hidroelektrik Santralı, Bitlis’in dere ve çay sularının birleştiği Ağaçköprü-Avavakfe, Sarıkonak-Narlıdere yerleşim merkezlerinden uygun görülecek bir yere yapılacak bir barajla suların enerji üretimine dönüştürülmesi yolları araştırılmalı, yapılacak baraj ve hidroelektrik santralının karlılığı, verimliliği kısaca fizibil olup olmadığı olup olmadığı incelenmeli ve projenin karlılığı halinde bu yatırımın finansmanı için Dünya Bankası veya diğer uluslararası finans kuruluşları kaynaklarından yararlanma yolları aranmalıdır.
      Sayın Valimizin bu önerimize sıcak bakacağını, en azından bu konuda bir fizibilite raporu hazırlatacağına  inanmaktayız.
      Oldukça zengin maden suyu, içme ve kaplıca kaynaklarına sahip olmamıza  rağmen modern anlamda bir tesis bulunmadığından bu değerli varlıklarımızdan istenilen ölçüde verim elde edilememektedir.
      Turizmi canlandırmak için alt yapının oluşturulması gerekmektedir. Bunun için Nemrut Kalderasının turizme tahsis edilmesi çalışmalarına başlanmış olup, Orman Bakanlığının denetiminde gerekli çalışmalara başlanılmıştır.
      İş insanlarımızın dikkatlerini bu kaynaklarımıza çekmek istiyoruz. Herhangi bir pazar sorunu olmayan bu kaynaklarımızın yerlerini, özelliklerini, debilerini ve her türlü teknik bilgiyi sizlere sunmaya hazır olduğumuzu  belirtmek istiyorum.
      Bu kaynaklarımızın işletilmesi için yapılacak yatırımlara, yatırım indirimi, uzun vadeli düşük faizli kredi imkanı ve daha başka teşvik tedbirlerinin verilmesi ve desteklenmesi için girişimlerde bulunulması gerektiğine inanmaktayım.
      Devlete hizmet sunan bürokratlarımızın sorunlarını, ben de zamanında yaşadığım için bu konuya kısaca değinmek istiyorum. Çok çalışkan, değerli, bilgili, dürüst hemşehrilerimiz Devletin çeşitli kademelerinde ülkemize hizmet etmektedirler.
      Kişisel beceri ve bilgileriyle bir yere kadar gelebilen bu insanlarımıza, bu yerlerden daha üst görevlere çıkabilmeleri için mutlaka bir siyasetçinin veya grubun destek çıkması gerekmektedir.
      Bilindiği üzere Ülkemizde veya dünyada üst düzey yönetici olabilmek için bazı lobilerin  desteği gerekmektedir. Ayrıca bir bilgiye, beceriye gerek yoktur. Bizlerin bu lobilerden yararlanabilmemiz için siyasilerimizin desteğine ihtiyaç vardır. Siyasilerimiz ise bu ve benzeri kişilerin gelecekte rakibimiz olabilir kaygısıyla   bu gibi durumlara sıcak bakmadıkları  yaşanılan örneklerle sabittir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder